OddV zet verdere stappen in haar ontwikkeling 

Op donderdag 12 september heeft het dagelijks bestuur van Omgevingsdienst de Vallei (OddV) een belangrijk besluit genomen over de toekomst van de organisatie. Dit besluit is genomen omdat we, OddV, moeten voldoen aan nieuwe landelijke regels over kwaliteit en robuustheid. Deze regels zijn opgesteld binnen het Interbestuurlijk Programma Versterking Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (IBP-VTH), om de kwaliteit van het werk van omgevingsdiensten te verbeteren. Alle 28 omgevingsdiensten in Nederland moeten hier vanaf 1 april 2026 aan voldoen.  

Investeren in kwaliteit 

Het bestuur heeft besloten extra te investeren in de kwaliteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). En dan vooral op het gebied van milieu. Dit is belangrijk omdat we in dat werkgebied voor grote uitdagingen, zoals de stikstofcrisis, staan. De investeringen zijn de afgelopen jaren achtergebleven. We willen ons werk verbeteren en beter inspelen op de behoeften in de regio. 

Kernpunten van de doorontwikkeling 

  • Er komt een ontwikkelplan met activiteiten die nodig zijn om de toekomstbestendigheid te borgen. 
  • OddV gaat de samenwerkingsverbanden opnieuw bekijken, vooral binnen het Gelders stelsel.  
  • Er zal speciale aandacht zijn voor het agrarisch gebied, omdat daar grote en dringende uitdagingen zijn die om een oplossing vragen. 
  • OddV gaat meer data-analyses uitvoeren en meer advies geven aan gemeenten bij het maken van beleid.  

Door deze stappen te nemen, werkt OddV aan een organisatie die voldoet aan de landelijke criteria van het IBP-VTH. Het bestuur heeft hiermee een duidelijke koers uitgezet voor de doorontwikkeling van OddV. Alles met het doel een betere bijdrage te kunnen leveren aan de aanpak van uitdagingen in het werkgebied en te voldoen aan de gestelde eisen voor 1 april 2026. 

Wil je meer weten? 

Neem contact met ons op. 


Bovenstaand artikel is onderdeel van de nieuwsbrief die wij sturen naar onze partners. OddV is volop in beweging maar dat is niet altijd zichtbaar voor de partners. Via een nieuwsbrief informeren we partners over relevante ontwikkelingen, projecten en samenwerkingen.