Leegstaande stallen: een verborgen gevaar 

Leegstaande boerderijen en stallen in het buitengebied zijn aantrekkelijk voor criminelen vanwege hun afgelegen ligging. Deze verlaten gebouwen bieden een ideale schuilplaats voor illegale activiteiten, zoals drugsproductie of -opslag, omdat ze onopgemerkt kunnen blijven. De kans dat omwonenden verdachte activiteiten opmerken is klein, terwijl criminelen gemakkelijk met voertuigen kunnen aan- en afrijden. Dit fenomeen van ondermijning heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid en het welzijn van onze samenleving. 

Samen strijden tegen criminaliteit 

Ondermijning gaat verder dan alleen het misbruik van lege gebouwen. Het omvat ook andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel, mensenhandel, prostitutie en witwassen. Criminelen gebruiken soms bedrijven en diensten om hun illegale activiteiten te verbergen. Dit zorgt voor een ongewenste situatie. Als Omgevingsdienst de Vallei (OddV) werken wij nauw samen met gemeenten, politie, ministeries en andere partners om deze criminelen te stoppen. We voeren regelmatig controles uit om te zorgen dat bedrijven zich aan de regels houden en om illegale activiteiten op te sporen. 

Recente controles 

Recentelijk hebben OddV en de gemeente Ede een aantal bedrijven in het buitengebied van Ederveen gecontroleerd. Hoewel we niets bijzonders aantroffen, zijn deze controles cruciaal. Het heeft een preventieve werking. De bedrijven die wij controleren worden geinformeerd over de signalen van ondermijning. Door deze controles te doen, houden we dus onze omgeving veilig. We willen dat iedereen hier fijn kan wonen en werken. Daarom blijven we controleren, ook als we niets vinden. 

Extra aandacht voor lege gebouwen 

Criminelen bieden agrariërs soms veel geld aan om leegstaande stallen te gebruiken voor hun illegale praktijken, zoals de productie van drugs. Dit lijkt misschien een mooie inkomstenbron voor agrariërs, maar het kan hen in grote problemen brengen. Zonder dat ze het doorhebben, raken ze betrokken bij criminele activiteiten die hen veel geld kunnen kosten en andere ernstige gevolgen kunnen hebben. OddV probeert agrariërs bewust te maken van deze risico’s door hen te informeren en regelmatig controles uit te voeren. 

Onze medewerkers leren ondermijning herkennen en melden 

Onze medewerkers krijgen training om ondermijning te herkennen. Ze leren letten op verdachte zaken, zoals vreemde activiteiten in lege stallen of tekenen van mensenhandel of zorgfraude. In de training leren ze ook waar ze een melding kunnen doen. Zo werken we samen aan een veiligere omgeving voor iedereen. 

Denkt u dat er iets niet klopt in uw buurt? Of heeft u zelf te maken met criminele activiteiten? Meld dit dan bij: 

  • Politie (0900 – 8844) of 
  • Anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (0800 – 7000). 

Wilt u meer weten over ondermijning?  

Bekijk hier de video over ondermijning. 


Bovenstaand artikel is onderdeel van de nieuwsbrief die wij sturen naar onze partners. OddV is volop in beweging maar dat is niet altijd zichtbaar voor de partners. Via een nieuwsbrief informeren we partners over relevante ontwikkelingen, projecten en samenwerkingen.