I-GO: sneller en preciezer werken met data

Dankzij het dataplatform I-GO (Informatievoorziening Gezamenlijke Omgevingsdiensten) kunnen toezichthouders en beleidsmakers hun werk sneller en preciezer uitvoeren. Omgevingsdienst de Vallei (OddV) heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van dit platform. Het resultaat? Controles zijn gerichter en advies voor beleid is beter onderbouwd. 

OddV als grondlegger van I-GO 

OddV heeft de kar getrokken bij de ontwikkeling van I-GO, dankzij de kennis over datagedreven werken. Uiteindelijk is er een vernieuwend platform ontstaan die omgevingsdiensten in heel Nederland ondersteunt. OddV loopt voorop in het gebruik van datagedreven toepassingen. Een voorbeeld is het risicomodel voor milieutoezicht, dat landelijk is benoemd als best practice. Dit model geeft informatie over welk bedrijf het meeste risico loopt op een milieuovertreding. Een controle heeft bij die bedrijven waarschijnlijk het meest effect en daardoor weten omgevingsdiensten waar ze hun toezichthouders kunnen inzetten. 

Wat is I-GO? 

I-GO is een dataplatform dat alle belangrijke gegevens van omgevingsdiensten samenbrengt. Het combineert verschillende bronnen, zoals bedrijfsinformatie, afvalstoffenmeldingen, stookinstallaties, het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen, het SCIOS-register, Inspectie View en gegevens van Rijksdienst van Ondernemend Nederland en de Kamer van Koophandel. Veel van deze informatie is alleen via I-GO beschikbaar, omdat een aantal partijen ervoor heeft gekozen hun gegevens alleen via dit platform aan te bieden. Dit maakt I-GO een uniek en onmisbaar platform. 

Voordelen van I-GO 

I-GO maakt het makkelijker voor medewerkers van omgevingsdiensten om informatie over bedrijven te vinden. Zo werkt het: 

  • Alle belangrijke gegevens over een bedrijf staan op één plek. 
  • Medewerkers hoeven niet meer in verschillende systemen te zoeken. 

Het werkt alleen goed als de omgevingsdienst de juiste informatie in I-GO zet en dat deze gecontroleerd is op kwaliteit. 

Wat levert dit op? 

  • Het bespaart tijd. 
  • Toezichthouders kunnen zich beter voorbereiden op hun bezoeken aan bedrijven. 
  • Controles kunnen gerichter worden uitgevoerd. 

Kortom, I-GO helpt medewerkers om hun werk beter en sneller te doen. 

Meerwaarde voor beleid 

Naast deze voordelen kan I-GO ook veel waarde voor beleidsmakers gaan bieden. Hierdoor kunnen beleidsmakers in één oogopslag de ontwikkelingen zien. Bijvoorbeeld in grafieken. Op basis van deze gegevens kunnen zij gerichter bepalen waar maatregelen nodig zijn, wat zorgt voor beter onderbouwd beleid. 

Benieuwd hoe I-GO uw gemeente of omgevingsdienst kan helpen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van dit dataplatform. 


Bovenstaand artikel is onderdeel van de nieuwsbrief die wij sturen naar onze partners. OddV is volop in beweging maar dat is niet altijd zichtbaar voor de partners. Via een nieuwsbrief informeren we partners over relevante ontwikkelingen, projecten en samenwerkingen.