Grip houden op het snel veranderende agrarisch gebied 

Het agrarisch gebied in de werkregio van Omgevingsdienst de Vallei (OddV) vormt een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. De landbouwtraditie en de aanwezigheid van veel veehouderijen maken deze sector een actief deel van de regio. Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals de stikstofproblematiek en veranderingen in het landschap. OddV draagt bij aan het in balans brengen van natuur en landbouw en werkt aan oplossingen die zorgen voor een duurzame toekomst. 

Onze rol in het agrarisch gebied 

OddV zet zich elke dag in om het agrarisch gebied goed te beheren en te beschermen. Onze belangrijkste werkzaamheden zijn: 

  • Vergunningverlening  
    We zorgen ervoor dat vergunningen aansluiten bij de huidige situatie door deze regelmatig te controleren en vernieuwen.  
  • Toezicht en Handhaving  
    Met controles zorgen we ervoor dat bedrijven zich houden aan de regelgeving. Van het toepassen van technieken in een stal om de uitstoot van stikstof te verminderen tot het aanpakken van illegale activiteiten in leegstaande stallen. 
  • Advisering en preventie  
    We willen niet alleen reageren, maar ook voorkomen. We stimuleren boeren om de regels na te leven door hen te informeren, voorlichting te geven en gedrag positief te beïnvloeden. Met een positieve benadering motiveren we agrariërs om duurzaam te handelen, wat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor mens en natuur. 

Grootste uitdagingen  

Er zijn twee grote uitdagingen in de aanpak van het agrarisch gebied in onze regio:  

Piekbelasters 

Het Valleigebied kent een groot gedeelte van de piekbelasters. Dit zijn bedrijven met een hoge stikstofuitstoot dicht bij kwetsbare natuur. Dit heeft gevolgen voor het hele ecosysteem. OddV werkt aan oplossingen door data-analyses uit te voeren om te zien waar een controle nodig is. Vervolgens handhaven we als het moet. Ook verminderen we de uitstoot van deze piekbelasters door boeren te informeren over innovatie en natuurinclusieve landbouw. Als piekbelasters meedoen aan een regeling en hun bedrijf beëindigen, dan trekken we de vergunning in. 

Verandering van het agrarisch gebied 

Veel agrarische bedrijven stoppen vanwege een gebrek aan opvolging, wat leidt tot leegstaande stallen. We zien dat deze leegstaande gebouwen soms worden gebruikt voor ongewenste criminele activiteiten. Lees hier meer over die leegstaande gebouwen. Daarnaast worden de agrarische bedrijven die blijven vaak groter. Deze grote bedrijven produceren weer meer stikstof. Al deze ontwikkelingen leggen druk op het milieu. Deze veranderingen vragen om meer controle en toezicht van OddV. We werken daarom aan slimme oplossingen om efficiënter toezicht te houden.  

Door onze data in het vergunningenbestand te vergelijken met die van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunnen we snel afwijkingen signaleren waardoor we weten waar een controle nodig is. Daarnaast werken we een geruime tijd met ons risicomodel wat ons ook helpt met het effectief inzetten van onze toezichtcapaciteit. Lees hier meer over het risicomodel. 

Toekomstgericht 

We blijven ons inzetten voor een toekomstbestendig agrarisch gebied. Om deze ambities waar te maken, breiden we onze data-analyses uit en werken we nauw samen met gemeenten. Deze slimme technologieën helpen ons om gerichter toezicht te houden. Daarnaast benaderen we agrariërs op een positieve manier en stimuleren we ze om duurzaam te handelen, wat bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor mens en natuur. 


Bovenstaand artikel is onderdeel van de nieuwsbrief die wij sturen naar onze partners. OddV is volop in beweging maar dat is niet altijd zichtbaar voor de partners. Via een nieuwsbrief informeren we partners over relevante ontwikkelingen, projecten en samenwerkingen.