Aanpak problematiek permanente bewoning op vakantieparken  

Permanente bewoning in recreatieverblijven op vakantieparken is een probleem in werkgebied van Omgevingsdienst de Vallei (OddV). De verblijven worden steeds vaker als permanente woning gebruikt. Dit is wettelijk verboden. Wij pakken dit probleem aan. In dit artikel lees je wat permanente bewoning op een recreatiepark is, waarom het verboden is en wat wij doen om dit tegen te gaan.

Wat is permanente bewoning?

We spreken van permanente bewoning als mensen de woning als hoofdverblijf gebruiken. De woning is een hoofdverblijf als we kunnen zien dat het sociaal maatschappelijke leven van de bewoners zich rondom het verblijf afspeelt. Dat is soms lastig aan te tonen. Daarom beoordelen we iedere situatie afzonderlijk.

Permanente bewoning is een probleem

Er zijn meerdere redenen waarom je niet permanent mag verblijven op een recreatiepark. Zo treedt er verloedering van recreatieparken op. Denk hierbij aan sociale problemen zoals drugs en andere criminaliteit. Dit gaat weer ten koste van toerisme en recreatie. Hoe meer verblijven er namelijk permanent bewoond zijn, hoe minder plekken er beschikbaar zijn voor toeristen.

Aaneenschakeling van negatieve effecten

Toeristen stimuleren de regionale economie doordat ze geld uitgeven aan overnachtingen, in musea, horeca en winkels. Hoe minder toeristen, hoe minder geld voor deze sectoren. Dit heeft ook weer effect op de werkgelegenheid in de regio. Investeren in de kwaliteit van vakantieparken is dus essentieel, niet alleen voor de recreatiesector, maar ook voor onze andere regionale sectoren. 

Hoe pakt OddV de problematiek aan? 

Alle recreatieparken in de omgeving op regelmatige basis monitoren is bijna onmogelijk. Daarom controleren we de minst vitale parken beter en meer. Soms krijgen we vanuit externe partijen ook een signaal om te gaan kijken op een park. Waar nodig treden we handhavend op.

Programma Vitale Vakantieparken

OddV maakt deel uit van het team programma Vitale Vakantieparken en geeft hierbij advies over toezicht en handhaving. Elf Veluwse gemeenten, waaronder Ede en Barneveld, werken bij Vitale Vakantieparken samen met de provincie Gelderland, ondernemers en andere betrokken partijen. Voor gemeente Ede en Barneveld zitten collega’s van OddV in het kernteam van dit programma. Dit kernteam komt wekelijks bij elkaar en bepaalt per jaar welke parken gevitaliseerd gaan worden en waar dus permanente bewoning wordt teruggedrongen.

De drie doelen van het programma 

Het programma heeft drie hoofddoelen: 

  1. Toekomstbestendige vakantieparken op de Veluwe realiseren of nieuwe bestemmingen vinden voor oude parken.
  2. Samenwerking tussen overheden en ondernemers versterken om de Veluwe te ontwikkelen. 
  3. Kennis en ervaring delen met andere regio’s en landelijke initiatieven voor betere vakantieparken. 

De drie ambities van het programma 

Het programma heeft drie hoofdambities: 

  1. In 2025 voor ieder park een nieuw perspectief. 
  2. In 2035 zijn alle Veluwse vakantieparken toekomstbestendig. 
  3. Bijdragen aan een vitaler Veluwe. 

Wat gaat dit betekenen voor de toekomst?

Het programma Vitale Vakantieparken focust zich naast het vitaal maken van de parken ook op oplossingen voor mensen in kwetsbare posities die permanent op een recreatiepark wonen. Zo wordt er in dit programma bijvoorbeeld gekeken naar mogelijkheden tot het transformeren van een verslechterd park naar nieuwbouwwoningen zodat mensen hier wel permanent kunnen verblijven. De vitale parken krijgen op die manier de kans om te vernieuwen. Dit zorgt weer voor veel toerisme. En veel toeristen hebben weer een positieve invloed op de economie en werkgelegenheid in de regio. Al met al een aaneenschakeling van positieve effecten.

Wil je meer informatie?