Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren?
Wilt u zonnepanelen of zonnecollectoren plaatsen op een woning/pand in de gemeente Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel of Wageningen? Hier heeft u meestal geen vergunning voor nodig. Er zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Op deze pagina leest u aan welke regels u moet voldoen.
Inhoud van de pagina
1. Voorwaarden voor vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen of –collectoren
2. Online vergunningcheck in het Omgevingsloket
3. Lokale regels
4. Overleg met uw buren
1. Voorwaarden voor vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen of –collectoren
Technische en ruimtelijke deel van de bouw
U moet bij uw bouwplannen rekening houden met twee zaken: het technische deel en het ruimtelijke deel van de bouw. Beide kunnen vergunningvrij, meldingsplichtig of vergunningplichtig zijn.
Voor zonnepanelen is het technische gedeelte vergunningvrij. Voor het ruimtelijke deel moet u met de volgende zaken rekening houden.
Bij plaatsing op een schuin dak:
- Panelen of collectoren moeten binnen het dakvlak worden geplaatst, ze mogen dus niet uitsteken.
- Panelen of collectoren moeten direct in of op het dakvlak worden geplaatst.
- De hellingshoek van de panelen of collectoren is gelijk aan de hellingshoek van het dakvlak
Bij plaatsing op een plat dak:
- De afstand tot de zijkanten van het dak moet minstens gelijk zijn aan de hoogte van de panelen of collectoren. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter hoog, dan moet de afstand tot de dakranden minimaal 50 centimeter zijn.*
- De collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water of het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst.
*De afstandsregels voor het plaatsen van zonnepanelen of –collectoren worden in onderstaande afbeelding verduidelijkt:
Bij plaatsing op een monument of een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht
Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan is het niet zeker of u vergunningvrij mag bouwen. Doe de vergunningcheck of vraag ernaar bij uw gemeente.
2. Online vergunningcheck in het Omgevingsloket
Direct weten of u een vergunning of melding moet doen voor het plaatsen van zonnepanelen of –collectoren? Via de vergunningcheck in het Omgevingsloket kunt u dit direct controleren.
3. Lokale regels
Gemeenten kunnen zelf beslissen de landelijke regels voor het plaatsen van zonnepanelen en – collectoren aan te passen. Per gemeente of locatie kunnen de regels dus verschillen. Benieuwd naar de regels voor uw eigen huis? Via de vergunningcheck in het Omgevingsloket weet u zeker of uw gemeente andere regels voor uw locatie heeft opgesteld.
4. Overleg met uw buren
Of u nu wel of geen vergunning nodig heeft, het is altijd verstandig om met uw buren te overleggen. Licht ze in over uw plannen en blijf in goed gesprek met elkaar. Mocht er een vergunning nodig zijn voor uw zonnepanelen of -collectoren, dan moet u ook aangeven of u uw omgeving hierbij heeft betrokken.