Bodemverontreiniging en bodemsanering melden

Uit historische gegevens of de resultaten van een recent bodemonderzoek kan blijken dat de bodem binnen uw locatie sterk verontreinigd is of dat er sprake is van een verontreiniging waarvoor risico’s bij het voorgenomen gebruik bestaan. In dat geval zijn vaak saneringsmaatregelen noodzakelijk.

Wanneer moet u een melding doen en/of informatie geven?

U moet een melding doen of informatie geven als:

  • de bodem of grond van een locatie mogelijk verontreinigd is
  • er een bodemverontreiniging is aangetoond
  • u gaat graven in licht en/of sterk verontreinigde bodem
  • er bodem gesaneerd moet worden
  • u zaken gaat doen (of laat doen) die de bodem kunnen vervuilen of aantasten

Een melding doen of informatie geven voor bodemactiviteiten doet u via het Omgevingsloket. Hier vult u de vergunningcheck in en daaruit volgt dat u een melding moet doen of informatie moet geven.

Melding bij de provincie: overgangsrechtlocaties

De omgevingsdienst doet namens de gemeente een toets of er sprake is van een overgangsrechtlocatie. Indien dit het geval is, zal u zelf de melding bij de provincie Gelderland moeten indienen.

Wat gebeurt er na de melding? 

Na de melding wordt onderzocht wat u met de grond of bodem moet doen en of u mag gaan starten met de werkzaamheden. U hoort dit uiterlijk binnen vijf weken. Soms gaat het om maatwerk en kan het langer duren voor u mag starten met het saneringsplan. 

Als u toestemming krijgt om te graven of te saneren, moet u ook de start van de werkzaamheden te melden aan ons of de provincie Gelderland.

Meer informatie over de procedure vindt u op de website van Informatiepunt Leefomgeving.